Specialmusik til psykiatrien

Sted:Musikterapiklinikken, AAU
Opgave:Specialkomponeret musik
Tid:2015 - 2016

Specialmusik til psykiatrien

Musikterapiklinikken, Aalborg Universitetshospital

Musikterapiklinikken tilbyder indenfor psykiatrien bl.a. musiklytning som et beroligende og ikke-medicinsk tilbud. I den forbindelse har de udviklet den digitale brugerflade Musikstjernen.

De ønskede at udvide musikudbuddet med noget instrumentalt musik, som også havde et vokalt element, men uden lyrik. Noget der ofte bruges i musikterapien, men som er svært at finde i indspillet form.

Den specialkomponeret musik af Zen Spaces blev designet til at favne uden at fylde – være enkel og dog med varme og karakter. Der blev taget afsæt i den klassiske tradition med brugen af klaver og strygere, men sat ind i et meditativt univers. Ordløse vokalstykker indgår i lydbilledet og bibringer en særlig kvalitet af nærhed og omsorg. 

 

Erfaringer fra musikterapeut:
“Jeg har oplevet, at patienter har være rigtig glade for lydsporet, og at de har fundet ro og lettere har kunnet falde i søvn. Der har været mindre efterspørgsel af beroligende medicin på baggrund af musikken.

Fra årelang klinisk praksis er erfaringen, at en række patienter føler, at musikken er vedkommende, og at de har lettere ved at tilkoble sig musikken, når der er et menneskeligt aspekt. De patienter, som har brug for et menneskelig anslag for at kunne koble sig på musikken har oplevet, at Zen Space’s lydspor var det bedste.

 Zen Spaces har været meget imødekommende over for vores ønsker og krav. Vi er glade for samarbejdet, som har været meget tæt, og jeg vil gerne anbefale Zen Spaces til andre, der skal bruge specialkomponeret musik.”

Helle Nystrup Lund
Klinisk musikterapeut, MA, ph.d. student

Video: Musikstjernen med bidrag af Zen Spaces.